Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
hirdetés



loading...

hirdetés



Ez alapján még az is meg tudja főzni,
aki életében sosem készített palóclevest! :)

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

A fotók minősége sajnos nem a legjobb,
de csak egy egyszerű kis telefonnal fényképeztem.

(a szerk.)

 

 

Palócleves Pénzes Juci módra

 

Hozzávalók 6 személyre:

 

1/2 kg hús, 
(sertéscomb, vagy lapocka, de aki nem szereti a disznóhúst,
marhahúsból, birkából, csirke, vagy pulykamellből is készítheti)

1/2 kg krumpli,

1/2 kg zöldbab,
(én most fagyasztott zöldbabot használtam, ami
450 grammos csomag volt)

 

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

 

3 sárgarépa, 

3 zöldség,

1 fej vöröshagyma,

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

 

1 nagy evőkanál zsír, vagy olaj,

2 evőkanál liszt,

Egy nagy csokor -vagy két kisebb csokor-

petrezselyem apróra vágva,

(minél több, annál jobb!)

4-5 gerezd fokhagyma,

1 evőkanál pirospaprika,

2 mokkáskanál őrölt kömény,

1 mokkáskanál őrölt bors,

2 evőkanál morzsolt majoranna,

(nem kell sajnálni belőle!)

4 nagy, vagy 5 kisebb babérlevél,

kb. egy kanálnyi kapor apróra vágva,

(ez frissből a legjobb, nekem volt a fagyasztóban,

abból vettem elő)

de ha nincs friss, akkor szárított kaporból legalább 1 evőkanállal,

(ez adja a lelkét a levesnek!)

és kb. 1,5 dl tejföl,

(itt a képen látható mennyiségnek én a dupláját tettem bele)

kb. 2-3 evőkanál só, de kóstolgatni kell a levest,

és ízlés szerint sózni!

 

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

 

 

Figyelem! 

 

A felsorolt alapanyagokból nagy mennyiségű leves lesz!
 

Természetesen aki kevesebbet szeretne készíteni, 
 

értelemszerűen felezze, vagy némileg csökkentse
 

a hozzávalókat, bár olyan isteni finom lesz, 
 

hogy valószínű nem marad a nyakán senkinek! laugh

 

 

ELKÉSZÍTÉS:

 

Egy nagyobb méretű fazékban felolvasztjuk a zsírt

(vagy olajat, ki mit használ),

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

 

beletesszük az apróra vágott hagymát,

és üvegesre pirítjuk.

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

 

Mehet bele a pirospaprika, elkeverjük, 

paloc6.jpg

 

majd hozzátesszük a kockákra vágott húst.

Jól összekevergetjük,

tulajdonképpen pörköltet készítünk.

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

 

Amikor már rotyog, akkor

-a petrezselyem kivételével!-

mehet bele az ÖSSZES fűszer.

(Sóval óvatosan, először csak 1 evőkanállal tegyünk bele,
később majd mehet még, ha kóstoljuk!)

Ezután fedő alatt, a saját levében,

meg-megkevergetve félpuhára pároljuk-főzzük.

(Ha nem engedett volna elég levet, tehetünk bele

egy pici vizet, de ekkor még ne sokat!)

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

 

A félkész húshoz aztán hozzáadjuk a zöldségeket,

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

 

és egy kávéskanálkanál sót, majd fedő alatt

kis ideig még tovább pároljuk együtt őket.

paloc11.jpg

 

Amikor kellőképp összebarátkoztak, 

akkor már jöhet a víz, fel lehet önteni annyi

mennyiséggel, hogy bőven ellepje a cuccot,

mert majd még ezután kerül bele a krumpli

és a zöldbab is, legyen mibe úszkálniuk! wink

Majd ismét hagyjuk fődögélni, de csak annyi ideig,

amíg a zöldségek is megpuhulnak kissé.

paloc12.jpg

 

Ezután mehet bele a krumpli, ismét tovább főzzük, és
amikor már majdnem minden puha, de csak majdnem, 

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

 

akkor mehet bele a zöldbab.

Ugyanis annak kell legkevesebb ideig főnie

(pláne, ha fagyasztott volt).

Megkeverjük, kóstolgatjuk (sózzuk!),
és tovább főzzük, amíg a bab is meg nem puhul.

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

 

Így aztán ennek a "többlépcsős"

anyag-hozzáadásnak eredményeképpen 

a legvégén minden puha lesz de semmi nem fő szét!

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

 

Elkészítjük a petrezselymes rántást,

ami lényegében megkoronázza, megbolondítja

a már -vélhetőleg- így is finom levesünket.
 

(Annyit még hozzáfűznék, hogy aki rántás nélkül

csinálja, annak nem lesz olyan IGAZI, "masszív"

a levese, lényegében ez a kissé megpirult petrezselyem
adja meg az igazi "bukéját", ÁLLAGÁT, zamatát!)

 

 

Egy kis lábasban olajat hevítünk,

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

 

beleteszünk 2 evőkanál lisztet,

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

 

folyamatosan kevergetve világosra pirítjuk,

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók, rántás,

 

majd beletesszük az apróra vágott petrezselymet.

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók, rántás,

 

Alaposan elkevergetve összepirítjuk,

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók, rántás,

 

és beleöntjük a lobogó, forró levesbe.

(ÓVATOSAN, mert felsistereg, felcsap!!)

Nem kell aggódni, a petrezselyem miatt nem lesz
csomós, és remekül eloszlik majd a kevergetés során.

Most már csak tényleg annyi ideig fő a levesünk,
amíg kevergetéssel a rántást szépen felveszi.

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

 

Az utolsó pillanatban mehet bele a tejföl,

namost ezt ki-ki ízlése

szerint tegye bele, én jóóó tejfölösen szeretem,

szerintem simán elbír 2 decit is ez a mennyiség.

De mivel a recept úgy szól, hogy "Pénzes Juci módra",

meg kell említsem, hogy ő tejföl helyett

tejszínt tesz bele, legközelebb azzal is kipróbálom!

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

 

A tejföllel még egyet rottyan, 

és íme, kész a világ legfinomabb palóclevese,

amit bárki ha elkészít, csalódni nem fog, az biztos! :)

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

 

JÓ ÉTVÁGYAT!
 

palócleves, recept, képek, lépésről_lépésre, fotók,

A recept, a cikk, és a fotók szerzői jogvédelem alatt állnak,
azok átmásolása más weboldalakra nem engedélyezett!

 
 

loading...

hirdetés