Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

loading...

Itt egy igazi, finom, foszlós-vajas kalács recept! Próbáljátok ki! :)

 

foszlós, kalács, recept, húsvétra, omlós, finom,


 

 

Hozzávalók egy kalácshoz:

 

50 dkg liszt


3 dkg élesztő


8 dkg porcukor


80 g vaj


3 tojás sárgája


3,5 dl tej


2 mk só


(Karácsonykor mazsolát is teszek bele.
Húsvétkor nem – mert sonka mellé esszük) 

 

 

Elkészítés:

 

 

A lisztet egy tálba szitáljuk.


Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejbe morzsoljuk,

 

és megvárjuk, míg felfut.


A lisztbe egy kis mélyedést fúrunk,

 

beleöntjük a felfuttatott élesztőt,


betakarjuk egy kis liszttel.

 

20 percig pihentetjük letakarva.

 


20 perc után hozzátesszük a két tojás sárgáját,

 

a sót, a tejet,


és kézzel puha, homogén tésztává dolgozzuk.

 


A vajat megolvasztjuk,

 

és 4-5 adagban beledolgozzuk a tésztába.


Mindig csak egy kicsit öntünk belőle, és megvárjuk,


míg a gyúrás következtében a tészta beissza.


Ha minden vajat felszívott a kalács, letakarjuk,

 

és a duplájára kelesztjük.

 

 

A megkelt tésztát három egyenlő részre vágjuk.

 

Minden részt megfogunk a két végénél,

 

és finoman rázogatva hosszúra nyújtjuk.


Egymás mellé tesszük a három, hosszú tésztát,

 

az egyik végükön összefogjuk, és szépen összefonjuk.

 

A két végét, ha nem elég szép, óvatosan behajtjuk.

 
Vajjal vastagon kikent formába tesszük,

 

és duplájára kelesztjük.

 

Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

 

 

Ha a kalács megkelt, a harmadik tojás sárgájával

 

vastagon megkenjük,


és kb. 40 perc alatt szép pirosasra sütjük.

 

Megvárjuk, míg picit hűl, és óvatosan rázogatva

 

kiszedjük a formából.

 

Rácson hűtsük ki, hogy ne szalonnásodjon!  

 

 

A receptet Wágner Veronikától kaptam, köszönöm! 

 

recept, foszlós, kalács, húsvét, finom, képek,


 
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.