Lépésről lépésre, részletes leírásokkal, tanácsokkal, sok-sok képpel!
PARADICSOMSZÓSZ HÚSGOMBÓCCAL
HOZZÁVALÓK:
(4 személyre)
1 kg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
2 egész tojás
1 zacskó megfőzött gyorsrizs
(vagy kb. két maréknyi "rendes" rizs előre főzve)
2 fej vöröhagyma
3-4 gerezd fokhagyma
(vagy egy kávéskanál fokhagymapor)
2 liter paradicsomlé
(házi, üveges, vagy dobozos paradicsomlé)
3 közepes konzerv sűrített paradicsom
A rántáshoz olaj, vagy zsír,
kb. 2 evőkanál liszt
só, bors, őrölt pirospaprika, cukor
néhány szem nagyobb burgonya
Kis lábosban kevés zsíron vagy olajon megdinszteljük a hagymát
Nem kell túlpirítani, csaképp összeessen, hogy könnyebben elvegyüljön majd a darált húsban, és ne ropogjon majd a fogunk alatt. :)
Aztán mehet bele a só.
(nem kell sajnálni, 1 kg húshoz én majdnem egy evőkanállal teszek,
mert "felissza", szereti!)
majd a 2 tojás,
1 mokkáskanál őrölt bors - ami természetesen lehet kevesebb is, de mi elég fűszeresen szeretjük.
1 teáskanál pirospaprika,
a pirított hagyma,
és a fokhagyma.
...a képen perpillanat én őrleményt használtam.
"Igazi" fokhagymával természetesensokkal finomabb, 3-4 (esetleg 5) gerezd fokhagymát áttörünk, vagy pici apróra vágunk, és zutty bele!
Ezeket jól elkevergetjük, majd
mehet bele az előre főzött rizs.
(Nem kell "túl" puhára főzni, mert a lében úgyis tovább fől még!)
Aztán jöhet az alapos kézi "dagasztás", az a jó, ha minél jobban összevegyítjük az alapanyagokat, hogy jól elkeveredjenek benne az ízek, és egyéb alkatrészek.
Nekem ekkor épp volt segítségem, talán ezért is lett olyan finom! ;)
Ügyesen, türelmesen, vizes kézzel gombócokat formálunk,
aztán félretesszük őket, amíg az alaplevet és a szószt elkészítjük.
Elkészítem azt a levet, amiben külön kifőzöm a gombócokat
(én ezt azért csinálom így külön, hogy ne a sűrű főzelékben főljenek ki, mert akkor odakaphat, lekozmálhat, mivel abban már rántás van. És fővés közben majd ez is besűrűsödik annyira, hogy a legvégén, amikor az összes gombóc kifőtt, át lehet önteni a szószba ezt az "alaplét" is!)
2 doboz jó sűrű paradicsomlét
(vagy üveges is jó, abból akkor 2 liter kell)
beleöntünk egy kisebb lábasba,
és felöntjük egy nagy pohár vízzel, fővés közben úgyis elpárolog a fele....
Tegyünk bele ízlés szerint cukrot és sót,
hogy ne csak a natúr paradicsomlében főljenek a gombócok!
Ezt felforraljuk, és ebben a paradicsomos lében főzzük meg a gombócokat.
Jöhet maga a paradicsomszósz:
A rántással kezdjük
1-2 kanál zsíron, vagy olajon
megpirítunk 2-3 evőkanál lisztet
...ha kevésnek találnánk (ez mennyiségtől is függ, hogy mekkora adag mártást készítünk), akkor tehetünk hozzá még plusz zsírt és még 1-2 kanál lisztet!
világos zsemleszínűre pirítjuk, vigyázzunk, hogy oda ne égjen!
A rántásba belekeverjük a sűrített paradicsomokat
gyorsan elkavargatjuk, és
legalább olyan gyorsan felöntjük egy pohár vízzel.
Ha túl sűrű, akkor mehet még bele víz, illetve később majd a főzőlé is szaporítja, amiben a gombócokat főztük.
Addig kevergessük, míg ilyen szép sima nem lesz:
Tegyünk hozzá ízlés szerint cukrot és sót
Én 1 kávéskanál sót, és 3-4 evőkanál cukrot teszek bele, de ez teljesen ízléstől függ, van aki édesebben szereti, van aki savanykásabban!
Kóstolgatni kell, és úgy adagolni a cukrot és a sót, végül is ez a két ízesítő anyag szabja meg, hogy milyen fini lesz a cucc! :)
*
Közben kifőttek a gombócok az "alaplében"
A kifőzött gombócokat aztán óvatosan átátszedegetjük
ebbe a -már csomómentes- finom mártásba.
Ezt az eledelt nagyon sokan szeretik főtt krumplival...
Akkor pár szem krumplit meghámozunk,
nagyobb hasábokra vágjuk a szokásosnál,
és sós vízben megfőzzük.
Voilá, és
JÓ ÉTVÁGYAT!
Utóirat1:
Ha valakinek nincs ideje (vagy kedve) ily módon "pepecselni" kétfelé, akkor csak simán a szószban is kifőzheti a gombócokat, de akkor nagyon kell ügyelni, hogy ne "üljenek" nagyon le, ne ragadjanak, kapjanak le a lábas aljára. :)
Utóirat2:
A TÖLTÖTT PAPRIKA egy az egyben ugyanígy készül, csak értelemszerűen a darálthúsos alapcuccot kicsumázott paprikákba gyömöszöljük, és azokat főzzük ki a paradicsomos lében!
Kövesse ingatlan facebookos oldalunkat is! Köszönjük!