Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
hirdetés



loading...

hirdetés



 Lépésről lépésre, részletes leírásokkal, tanácsokkal, sok-sok képpel!

paradicsomszósz húsgombóccal


 

PARADICSOMSZÓSZ HÚSGOMBÓCCAL

 

HOZZÁVALÓK:

(4 személyre)

1 kg darált sertéshús (comb vagy lapocka) 

2 egész tojás

1 zacskó megfőzött gyorsrizs
(vagy kb. két maréknyi "rendes" rizs előre főzve)

2 fej vöröhagyma

3-4 gerezd fokhagyma
(vagy egy kávéskanál fokhagymapor)

2 liter paradicsomlé
(házi, üveges, vagy dobozos paradicsomlé)

3 közepes konzerv sűrített paradicsom

A rántáshoz olaj, vagy zsír,

kb. 2 evőkanál liszt

só, bors, őrölt pirospaprika, cukor

néhány szem nagyobb burgonya

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 Kis lábosban kevés zsíron vagy olajon megdinszteljük a hagymát

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 Nem kell túlpirítani, csaképp összeessen, hogy könnyebben elvegyüljön majd a darált húsban, és ne ropogjon majd a fogunk alatt. :)

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 Aztán mehet bele a só.
(nem kell sajnálni, 1 kg húshoz én majdnem egy evőkanállal teszek,
mert "felissza", szereti!)

 

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 majd a 2 tojás,

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

1 mokkáskanál őrölt bors - ami természetesen lehet kevesebb is, de mi elég fűszeresen szeretjük.

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 1 teáskanál pirospaprika,

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 a pirított hagyma,

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 és a fokhagyma.

...a képen perpillanat én őrleményt használtam.
"Igazi" fokhagymával természetesensokkal finomabb, 3-4 (esetleg 5) gerezd fokhagymát áttörünk, vagy pici apróra vágunk, és zutty bele!

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 Ezeket jól elkevergetjük, majd

paradicsomszósz húsgombóccal

 

mehet bele az előre főzött rizs.
(Nem kell "túl" puhára főzni, mert a lében úgyis tovább fől még!)

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 Aztán jöhet az alapos kézi "dagasztás", az a jó, ha minél jobban összevegyítjük az alapanyagokat, hogy jól elkeveredjenek benne az ízek, és egyéb alkatrészek.
Nekem ekkor épp volt segítségem, talán ezért is lett olyan finom! 
;) 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 Ügyesen, türelmesen, vizes kézzel  gombócokat formálunk,
aztán félretesszük őket, amíg az alaplevet és a szószt elkészítjük.

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

Elkészítem azt a levet, amiben külön kifőzöm a gombócokat
(én ezt azért csinálom így külön, hogy ne a sűrű főzelékben főljenek ki, mert akkor odakaphat, lekozmálhat, mivel abban már rántás van. És fővés közben majd ez is besűrűsödik annyira, hogy a legvégén, amikor az összes gombóc kifőtt, át lehet önteni a szószba ezt az "alaplét" is!)

 

2 doboz jó sűrű paradicsomlét
(vagy üveges is jó, abból akkor 2 liter kell)

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 beleöntünk egy kisebb lábasba,

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

és felöntjük egy nagy pohár vízzel, fővés közben úgyis elpárolog a fele....

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 

Tegyünk bele ízlés szerint cukrot és sót,
hogy ne csak a natúr paradicsomlében főljenek a gombócok!

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

Ezt felforraljuk, és  ebben a paradicsomos lében főzzük meg a gombócokat.

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 

Jöhet maga a paradicsomszósz:

A rántással kezdjük

 

1-2 kanál zsíron, vagy olajon
 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 megpirítunk 2-3 evőkanál lisztet

paradicsomszósz húsgombóccal

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 ...ha kevésnek találnánk (ez mennyiségtől is függ, hogy mekkora adag mártást készítünk), akkor tehetünk hozzá még plusz zsírt és még 1-2 kanál lisztet!

paradicsomszósz húsgombóccal

 

világos zsemleszínűre pirítjuk, vigyázzunk, hogy oda ne égjen!

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 A rántásba belekeverjük a sűrített paradicsomokat

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 gyorsan elkavargatjuk, és

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 legalább olyan gyorsan felöntjük egy pohár vízzel.

 

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

Ha túl sűrű, akkor mehet még bele víz, illetve később majd a főzőlé is szaporítja, amiben a gombócokat főztük.

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

Addig kevergessük, míg ilyen szép sima nem lesz:

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 

Tegyünk hozzá ízlés szerint cukrot és sót

 

Én 1 kávéskanál sót, és 3-4 evőkanál cukrot teszek bele, de ez teljesen ízléstől függ, van aki édesebben szereti, van aki savanykásabban!

 

 

Kóstolgatni kell, és úgy adagolni a cukrot és a sót, végül is ez a két ízesítő anyag szabja meg, hogy milyen fini lesz a cucc! :)

 

 

 *

 

Közben kifőttek a gombócok az "alaplében"

paradicsomszósz húsgombóccal

 
A kifőzött gombócokat aztán óvatosan átátszedegetjük
ebbe a -már csomómentes- finom mártásba.

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 

Ezt az eledelt nagyon sokan szeretik főtt krumplival...
 

Akkor pár szem krumplit meghámozunk,

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

nagyobb hasábokra vágjuk a szokásosnál,

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

és sós vízben megfőzzük.

 

paradicsomszósz húsgombóccal

 

 

Voilá, és

paradicsomszósz húsgombóccal


JÓ ÉTVÁGYAT!

 

 

Utóirat1:

Ha valakinek nincs ideje (vagy kedve) ily módon "pepecselni" kétfelé, akkor csak simán a szószban is kifőzheti a gombócokat, de akkor nagyon kell ügyelni, hogy ne "üljenek" nagyon le, ne ragadjanak, kapjanak le a lábas aljára. :) 


Utóirat2:


A TÖLTÖTT PAPRIKA egy az egyben ugyanígy készül, csak értelemszerűen a darálthúsos alapcuccot kicsumázott paprikákba gyömöszöljük, és azokat főzzük ki a paradicsomos lében! 

paradicsomszósz, húsgombóc, töltött_paprika,

 

 


 
 

loading...

hirdetés