Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
hirdetés



hirdetés



 

telefonkepek-243.jpg


 

 

 

HOZZÁVALÓK:

 

(4 személyre)

1 kg sertéshús
(Lehet comb, vagy lapocka, attól függ, ki milyen szaftosan,  vagy zsírosabban szereti, a comb például szárazabb, "színtisztább" hús, ám lassabban puhul, a lapocka porhanyósabb, de több rajta a "csillang".
Én itt most lapockából készítettem)

 

 

1 nagy fej vöröshagyma
(vagy 2 kisebb)

2-3 gerezd fokhagyma

 

őrölt pirospaprika

 

őrölt bors

 

Piros Arany

 

pörkölt kocka (aki szereti használni)

 

1 paprika

 

1 paradicsom
(télen konzerv sűrített paradicsom, vagy üveges lecsó)

 

zsír, vagy olaj

 

 

(én ha tehetem, és van itthon, inkább jófajta házi zsírt használok, mint olajat)

 

telefonkepek-203.jpg

 

 

ELKÉSZÍTÉSE:

 

 

A húst kockákra vágjuk,

 

telefonkepek-037.jpg

 

 

 

a hagymát felaprítjuk.

 

telefonkepek-208.jpg

 

Egy kanál zsírt (vagy olajat) teszünk a lábasba...

 

telefonkepek-040.jpg

 

 

 

 

 

Beledobjuk a kockára vágott hagymát, és folyamatosan kevergetve megpirítjuk.

 

 

telefonkepek-041.jpg

 

 

 

 

 

 A tűzről félrehúzva az edényt, beleteszünk egy teáskanál (kiskanál) pirospaprikát.

 

(Azért kell félrehúzni, hogy amikor beletesszük a paprikát, oda ne kapjon, meg ne égjen, mert akkor kesernyés lesz!)

 

telefonkepek-045.jpg

 

 

 

telefonkepek-215.jpg

 

 

 

 

 

...majd a tűzre visszatéve, gyorsan megkevergetjük...

 

telefonkepek-216.jpg

 

 

 

 

 

 ...de még mielőtt tényleg odakapna, bele is rakjuk a húst.

 

telefonkepek-048.jpg

 

 

 

Folyamatos kevergetéssel, kavargatással addig pirítjuk, pörköljük
(ettől pörkölt a pörkölt! :),
amíg kifehéredik.

Nem baj, ha egy-két darab odakap egy kicsit (pörkölődik!)

receptek sertéspörkölt készítése

 

Ekkor önthetünk hozzá annyi vizet, hogy ellepje a húst.

receptek sertéspörkölt készítése

 

 

 

Felforraljuk nagy lángon, majd takarékra véve a tüzet alatta, szépen rotyogtatjuk, főzögetjük.

receptek sertéspörkölt készítése

 

 

A paprikát és a paradicsomot kettévágjuk...
(a paprikát én ki szoktam csumázni, mert nem szeretjük a magját. :) 

 

receptek sertéspörkölt készítése

 

 

...és beletesszük a pöribe.

 

receptek sertéspörkölt készítése

 

 

A fokhagyma gerezdeket jó apróra vágjuk...
(lehet fokhagymatörőn is összezúzni, kinek hogy a szimpatikusabb)

 

receptek sertéspörkölt készítése

 

 

...és zsupsz, az is mehet bele.

 

receptek sertéspörkölt készítése

 

Nyomunk hozzá egy kis Piros Aranyat...
(Hogy kinek mi a "kis", ez ízlés dolga. Ha kevesebbet használunk, akkor később majd mehet bele egy kis só is, ha többet nyomunk bele, akkor elvileg nem kell majd só, de kóstolgatni kell, hogy mennyire sós a pörink.
)

receptek sertéspörkölt készítése

 

 

Igaz, hogy benne van már egy egész paradicsom, de ha épp nincs otthon, vagy télen ezt helyettesíthetjük sűrített konzerv paradicsommal, illetve lecsóval, az még jobb, mert abban paprika is van.
(én amúgy is szeretem kicsit paradicsomosabban, ezért tettem bele ebből is.)

 

telefonkepek-064.jpg

 

Egy mokkáskanál (kávéskanál) őrölt bors is mehet bele, aki szereti, de ha nem, vagy kicsi gyerek is enni fog belőle, akkor el is hagyható.
Szerintem így finomabb, "magyarosabb"
 

telefonkepek-065.jpg

 

Na most jöhet a só, (ez itt egy evőkanálnyi) de ELŐTTE kóstolááás!!

receptek sertéspörkölt készítése

 

 

Most már minden benne van, főhet addig, amíg teljesen puha nem lesz a husi.

 

receptek sertéspörkölt készítése

 

 

Ha mégis bekövetkezik az a "baleset", hogy kissé (vagy nem kissé) sós lett az ételünk (és ez más ételre is vonatkozik!), akkor egy meghámozott, egész szem nyers krumplit dobjunk hozzá.
Ez elveszi (illetve nagy mértékben enyhíti) a sós ízt!

 

receptek sertéspörkölt készítése

 

Nyugodtan belefőzhetjük, ettől még sűrűbb is lesz a szaft, és a végén meg is lehet enni, nyamm, nyamm.

receptek sertéspörkölt készítése

 

 

Elvileg a pörkölt nokedlival a legfinomabb, de most nem küszködtem vele, szarvacska tésztát főztem ki hozzá.
Természetesen akinek épp több ideje van, az szaggasson hozzá bátran jó sok nokedlit!

 

szarvacska tészta

 

JÓ ÉTVÁGYAT! 

receptek sertéspörkölt készítése


 
 

loading...

hirdetés