Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
hirdetés


loading...



loading...

hirdetés



receptek tepsis rakott hús

 

 

 

Tepsis rakott hús

 

HOZZÁVALÓK:

(kb. 4 személyre)

 

1 kg sertéshús
(lehet karaj, lapocka, vagy comb, a lapockából kicsit macerásabb szép szeleteket nyesni, de nem lehetetlen. Én például ebből csináltam, a levagdosott részekből pedig pörkölt készíthető, illetve lefagyasztható)

2 kg krumpli

mustár

Piros Arany
(aki kedveli a csípőset, azt is lehet használni)

1 nagy pohár tejföl

bazsalikom
(vagy valamilyen tetszőleges fűszerkeverék,

az ízesítéshez)

 

ELKÉSZÍTÉSE:

 

A húst szeletekre vágjuk

 

receptek tepsis rakott hús

 

 Kiveregetjük, kikopfoljuk

 

receptek tepsis rakott hús

 

Bekenjük Piros Arannyal,

receptek tepsis rakott hús

 

receptek tepsis rakott hús

 

és mustárral...

receptek tepsis rakott hús

 

 és ezeket szépen elsimítjuk, "elmázgáljuk" a húson. 

 

receptek tepsis rakott hús

 

Egy mélyebb tálba kis olajat öntünk,

 

receptek tepsis rakott hús

 

 ...és ebbe helyezzük a már bekent hússzeleteket.

 

receptek tepsis rakott hús

 

 Megszórjuk szárított bazsalikommal
(illetve valamilyen fűszerkeverékkel, vagy borssal,

attól függ, mit találunk otthon)

 

receptek tepsis rakott hús

 

 Egymás tetejére szép sorban rárakosgatjuk  a többi hússzeletet is,

és ugyanúgy bekenegetjük a mustárral, Piros Arannyal,

 

(vigyázat, a húst besózni nem kell, mert a Piros Arany elég sós!)

receptek tepsis rakott hús

 

receptek tepsis rakott hús

 

és szórjuk a bazsalikommal,

vagy az ízlés szerinti fűszerekkel.

 

receptek tepsis rakott hús

 

Amikor elfogytak a hússzeletek,

még egy pici olajat öntünk a tetejére,

 

receptek tepsis rakott hús

 

...és alufóliával letakarva egy éjjelre a hűtőbe tesszük.
(Ha még aznap szeretnénk megsütni, vagy nagyon éhes és türelmetlen a nép, akkor is mindenképp kell legalább 3-4 óra, hogy az ízek alaposan összeérjenek, tehát érdemes úgy tervezni ezt a pecsenyét,

hogy IDŐ kell hozzá!
Szóval szerintem mégis csak érdemes előző este előkészíteni,

hogy másnap már csak sütni kelljen)

 

receptek tepsis rakott hús

 

Hopp! Már el is telt az éjszaka, folytathatjuk a remekművünket.

 

A krumplit meghámozzuk, megmossuk,

 

receptek tepsis rakott hús

 

 ...majd nem túl vékony karikákra vágjuk.

 

receptek tepsis rakott hús

 

 A tepsit kikenjük egy kis jófajta házizsírral

-én ezt urambocsá' jobban szeretem, mint az olajat-, de

természetesen a zsír-ellenzők nyugodtan használjanak olajat hozzá.
(nem kell sok, mert a húsunk is olajos pácban van!)

 

receptek tepsis rakott hús

 

 ...majd belerakosgatjuk a krumplikarikákat.
Megsózzuk.
(Habár a husik már sósak lesznek a Piros Aranytól,

a krumplit mindig meg kell sózni,

mert ő már csak ilyen: issza a sót.) :))

 

receptek tepsis rakott hús

 

Az előző este bepácolt husit kiszedegetjük a tálból,

és szép művészi módon rápakolásszuk a krumplira.

 

receptek tepsis rakott hús

 

 ...így, klasszul egymás mellé.

 

receptek tepsis rakott hús

 

 Aztán tejfölt pöttyintünk minden egyes húsdarabra, olyan kiskanálnyit.
(Lehetőleg 20%-os zsírtartalmú tejfölt használjunk, mert az sűrűbb.

Persze akik diétásabban szeretnék, azok tegyenek rá 12%-osat,

csak az olyan nem igazán "tejföl" ízű, és sokkal hígabb, "vizesebb")

 

receptek tepsis rakott hús

 

 ...így, szépen, egyet se hagyjunk ki a teföl-pöttyözésből,

mert még megsértődnek és kiszáradnak mérgükbe' :D

 

receptek tepsis rakott hús

 

 Ha ez megvan, ismét egy réteg krumplikarika következik,

itt már ismét sózunk
(mert a krumpli ugye.......)

sózd meg

receptek tepsis rakott hús

 

...majd újabb sor husi...

 

receptek tepsis rakott hús

 

 ...tejföl...

 

receptek tepsis rakott hús

 

 ...és miután elfogytak a hozzávalók,

jöhet az utolsó réteg, a krumpli-takaró.

 

receptek tepsis rakott hús

 

Egy nagyon kicsi vizet loccsintunk bele...
(tényleg csaképp egy keveset, egy decit, vagy még annyit se,

csak hogy legyen miben alaposan átpárolódni a húsoknak)

 

receptek tepsis rakott hús

 

 A legtetejére pedig a maradék tejfölt tesszük,

kicsit ezt is megsózzuk, 

sózd meg 

receptek tepsis rakott hús

 

 ...és szépen elsimítjuk műalkotásunk tetején.

(akár kézzel, akár kanállal, mindegy,

csak lehetőleg jusson mindenhová.)

 

receptek tepsis rakott hús

 

 Aztán ezt az így elkészített rakottasunkat letakarjuk alufóliával,
(erről sajna nincsen kép, mert sietősre vettem a figurát, és lemaradt a fotózás :)))
majd betesszük a sütőbe, és olyan 180°-on sütjük, sütjük,

sütögetjük kb. 1 órán át.

 

Ha már isteni illatok terjengenek a konyhában,
akkor kivesszük a tepsit a sütőből, óvatosan leemeljük róla az alufóliát...
(VIGYÁZAT, a forró gőz kicsap alóla, és annak
nemcsak a neve FORRÓ!, érdemes tehát
magunktól "elfele" lehámozni a fóliát a tepsiről)

 

Ha sikerült a művelet, még vissza kell tenni a lakomát a sütőbe,

úgy 20-30 percre, hogy meg is piruljon a teteje.
(kukucskáljunk be a sütőbe néha, hogy meg ne égjen)

 

Amennyiben csuda ügyesek voltunk, akkor a végén voilááá!
valami ilyesmi kép fog elénk tárulni! 

receptek tepsis rakott hús

 

JÓ ÉTVÁGYAT!

 

receptek tepsis rakott hús


 
 

loading...

hirdetés